Degeneracija makule

Degeneracija makule je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. To je predel z največ vidnimi receptorji in mesto najostrejšega vida. Degeneracija makule se običajno pojavi v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak in slaba prekrvavitev mrežnice.

Starostne spremembe

Pri degeneraciji makule gre za za starostne spremembe, pri katerih bolnik slabše vidi, pogosto se pojavi popačena slika (izkrivljene črte, manjkajoče črte pri gledanju črtaste mreže), slika je manj kontrastna. Poznamo dve obliki starostne degeneracije makule, in sicer suho in vlažno oziroma eksudativno obliko.

Suha in vlažna degeneracija

Suha oblika degeneracije rumene pege je bolj pogosta in vidne ostrine ne prizadene tako hudo kot vlažna oblika. Pri vlažni (eksudativni) obliki pa se vidna ostrina lahko zelo poslabša in značilno poškoduje center vida. Vzrok zanjo je razraščanje krvnih žil v centru makule in prepuščanje tekočine na tem mestu.

Zdravljenje

Za zdravljenje degeneracije makule obstaja več različnih terapij, ki pa niso enako primerne za vse oblike bolezni. Najbolj razširjeno je zdravljenje z predpisom vitaminskih preparatov ali zdravil za izboljšanje prekrvavitve. Ti sicer lahko stanje le nekoliko zaustavijo, ne morejo pa ga pozdraviti. V današnjem času se vse bolj izvaja tudi fotodinamična terapija ter terapija z znotrajočesnimi injekcijami zdravil, ki delujejo preko zaviranja razraščanja krvnih žil.

Ključna ugotovitev v zgodnji obliki

Za uspešno zdravljenje je pomembno, da takšno obolenje ugotovimo v zgodnji obliki in čim prej začnemo s terapijami. Pri sumu na obolenje v predelu rumene pege se zato priporoča poleg pregleda očesnega ozadja tudi izvedba preiskave OCT. 

Sorodni članki

  • Glavkom ali zelena mrena

    Glavkom ali zelena mrena je očesno obolenje, pri katerem je v očesu zvišan tlak. Ta postopno privede do okvare optičnega živca, kar se najprej kaže s slabšim perifernim vidom, kasneje pa lahko pride tudi do hujše prizadetosti vida in v najtežjih primerih do popolne slepote.

  • Odstop mrežnice

    Do odstopa mrežnice od očesnega ozadja običajno pride zaradi njenega zatrganja in posledičnega pojava drobne odprtine, prek katere pod mrežnico vdre očesna tekočina in pripomore k odstopu mrežnice.

  • Diabetična retinopatija

    Pri diabetični retinopatiji gre za spremembe na očesnem ozadju, ki so posledica prekomerno povišane vrednosti glukoze v krvi pri sladkorni bolezni. Zaradi tega začnejo majhne žilice na očesnem ozadju najprej nabrekati in nato puščati, na mestu poškodovanih žilic pa se pojavijo majhne krvavitve, ki v zgodnjih stadijih niso opazna in pacientom še ne povzročajo težav.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.