Blefaritis

Blefaritis je bolezen, ki prizadane robove vek. Vzrokov za bolezen je več. Lahko gre za zaporo v izvodilih solznih žlez, pri čemer se zaradi zastoja ob izvodilih pojavi kronično vnetj, pogosti vzroki blefaritisa pa so še nepravilna sestava solznega filma, pomanjkanje solz, alergije, vrezne rane ali pa kemične poškodbe z lugom ali kislino.

Neprijetni občutki v očesu

Bolniki z blefaritisom navajajo, da jih oči pečejo, režejo, da imajo občutek, kot da jih »žge« v očesu, občasno so rdeče ali pa imajo občutek tujka v očeh pri premikanju očesnih zrkel. Običajno sta prizadeti obe očesi.

Zdravljenje

Zdravljenje blefaritisa je v prvi vrsti usmerjeno k odstranitvi vzroka, ki privede do te bolezni. Velikokrat imamo opravka s kroničnim obolenjem, ki je dolgotrajno. Glavna terapija je v obliki čiščenja robov vek bodisi z vatirano palčko za čiščenje ušes s prekuhano vodo ali razredčenim otroškim šamponom bodisi s posebnimi pripravki za čiščenje robov vek (Lid care). V primerih suhega očesa predpišemo nadomestke solz, po možnosti brez konzervansov.

Sorodni članki

  • Konjunktivitis

    Za nastanek konjunktivitisa ali vnetja očesne vezenice poznamo več vzrokov, med najpogostejšimi pa so bakterijske okužbe, virusne okužbe in alergije.

  • Druge očesne alergije

    Očesne alergije so zelo pogosto obolenje. Alergični smo lahko na kemične pripravke, zdravila ali pa na različne vrste trav oziroma dreves v različnih letnih časih.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.