mag. Kristina Mikek, dr. med., spec. oftalmologije

 1. Profesionalna doba

  10 let

 2. Specialist na področjih

  Operacije dioptrije in sive mrene
  Očesne roženice

 3. Povprečno število operacij letno

  1300

 
<em>mag.</em> Kristina Mikek, <em>dr. med., spec. oftalmologije</em>

KLJUČNI DOGODKI

 • 2013 Strokovno izpopolnjevanje Femto laserska operacija sive mrene, Center for Eyesight, London
 • 2009 Strokovno izpopolnjevanje o SBK operativni tehniki, Orasis Eye Clinic, Atene, Grčija
 • 2004 Strokovno izpopolnjevanje o multifokalnih lečah, University Eye Clinic Regensburg, Nemčija
 • 2003 Strokovno izpopolnjevanje o LASIK operativni tehniki, University of Crete, Grčija
 • 2002 Magisterij znanosti s področja transplantacije roženice
 • 2002 Strokovno izpopolnjevanje s področja refraktivne kirurgije v University Eye Clinic Padova, Italija
 • 2002 Strokovno izpopolnjevanje s področja refraktivne kirurgije v University Eye Clinic Antwerp, Belgija
 • 2001 Strokovno izpopolnjevanje za operacije sive mrene v Moorfields Eye Hospital London, Anglija
 • 1999 Specializacija iz Oftalmologije, Očesna klinika Ljubljana
 
Oglejte si izkušnje pacientovSledi na facebook-uPošlji e-mail
 • 20th, ESCRS Winter meeting, Atene
  Februar 2016

  Na kongresu, sicer namenjenem predvsem mlajšim kolegom, sem vodila dve praktični delavnici, na katerih so se lahko učili operirati na prašičjih očeh. Ob tem smo razpravljali glede različnih metod laserskih operacij – predvsem smo primerjali metodo LASIK oziroma iLASIK z novo metodo SMILE. Strinjali smo se, da je slednja še preveč nova, da bi že imeli podatke o njeni učinkovitosti, medtem ko sta prvi dve v uporabi že več kot dvajset let in tudi dolgoročno prinašata zelo stabilne rezultate.

  Kongres je odprl tudi zanimivo področje raziskav zadnjih let, ki gredo v smer potrjevanja, da bi tudi sivo mreno lahko operirali z laserjem. Zdaj poseg namreč opravljamo z ultrazvočno tehnologijo. Sama menim, da so raziskave o tem še precej na začetku.

  Na koncu kongresa smo se, kot vedno, dotaknili še cross linkinga in udeležencem, tokrat jih je bilo izjemno veliko – več kot 2.500, predstavili to, uspešno metodo zdravljenja keratokonusa.

   
 • 11th International congress of corneal cross-linking, Boston
  December 2015

  Kongres, zelo ozko usmerjen na področje zdravljenja keratokonusa, je bil prvič organiziran v Ameriki, doslej smo se ga namreč vedno udeleževali v Evropi. Udeleženci smo bili znova deležni vrhunskih strokovnih predavanj, eno najpomembnejših sporočil pa je bil zagotovo povzetek raziskave nizozemskih kolegov. Dokazali so namreč, da se je z uvedbo cross-linkinga kot klinične metode zdravljenja pri keratokonusu zmanjšala potreba po operaciji presaditve roženice. To pomeni, da gre res za pravo metodo izbora zdravljenja pri keratokonusu, ker vemo, da se ta s cross-linkingom vsaj stabilizira, v velikih primerih pa tud izboljša.

  Na sliki s kolegom Michel Mrochen iz Zuricha, ki že od samega začetka organizira vsako leto zelo uspešeno Cross-linking konferenco. 

   
 • 11. kongres CSCRS, Zagreb
  Oktober 2015

  Kot vabljena predavateljica na letni kongres za katarakto in refraktivno kirurgijo sem na simpoziju za refraktivno kirurgijo predstavila svoje izkušnje s pacienti, pri katerih smo najprej opravili zdravljenje s cross-linkingom, nato pa po stabilizaciji bolezni še lasersko refraktivno operacijo za izboljšanje vidne ostrine. Mnenja glede tovrstnega zdravljenja so zaenkrat deljena. Nekateri zagovarjajo, da se obe metodi opravita simultano, drugi pa, da se najprej naredi cross-linking operacijo, se na ta način zaustavi bolezen, potem pa se čez določeno časovno obdobje naredi še lasersko operacijo. Sama se bolj strinjam s slednjimi.

  Prav tako je bila na simpoziju za katarakto in pri operacijah sive mrene v živo, predstavljena novejša Symfony multifokalna leča. Tako sem izkoristila priložnost, da sem svoje prve izkušnje s to lečo lahko izmenjala tudi s tujimi kolegi.

   
 • 33rd Congress of the ESCRS, Barcelona
  September 2015

  Na Evropskem kongresu za katarakto in refraktivno kirurgijo sem že sedmič vodila delavnico o cross–linkingu, metodi za zdravljenje keratokonusa. Na delavnici so kot predavatelji sodelovali kolegi David o'Brart iz Anglije, izumitelj te metode zdravljenja, Carina Koppen iz Belgije ter Teo Seiler in Farhad Hafezi iz Švice. Najbolj aktualna tema delavnice je bila razprava o cross–linking zdravljenju v kombinaciji z refraktivno operacijo. Pogovarjali smo se torej o tem, kako najprej z metodo cross–linking zaustaviti bolezen, potem pa izpeljati rehabilitacijo z refraktivno operacijo.

  S kolegico Carino Koppen sva na kongresu pripravili tudi praktično delavnico postopka zdravljenja cross-linking, sama pa sem v delavnici o mikrokirurških tehnikah zdravnikom začetnikom predstavila, kako začeti z očesno kirurgijo sprednjega segmenta.

   
 • 7th Ljubljana Refractive Surgery meeting, Ljubljana
  Marec 2015

  Organizirali smo že sedmo srečanje strokovnjakov s področja refraktivne kirurgije iz Slovenije in tujine, kjer smo kolegom predstavljali svoje metode dela na področju zdravljenja keratokonusa, operacij sive mrene ter laserskih operacij dioptrije in si med seboj izmenjevali izkušnje ter dognanja, do katerih smo prišli med samim zdravljenjem pacientov. Poleg tega smo iskali tudi možnosti za napredek ter izboljšave na področju refraktivne kirurgije, veliko pozornosti pa smo namenili tudi tehnološko vse bolj dovršenim znotrajočesnim lečam, ki tudi ljudem z zelo visoko dioptrijo omogočajo tako rekoč brezhiben vid.

   
 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

Trenutno ni napovedanih predavanj


Za obveščanje o prihodnjih predavanjih se prijavite na e-novice.

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.